Dress code ako sa obliecť na slávnostné a biznisové udalostiDress code ako sa obliecť

Copyright pexels.com

Spoločenské udalosti sú rôznorodé a každá z nich vyžaduje iný spôsob obliekania. Či už ide o pracovný pohovor, svadbu, grilovačku, základnou povinnosťou každého z nás je vedieť, ako sa vhodne obliecť v súlade s príležitosťou, ktorej sa zúčastňujeme.

Čo je dress code?

​​Obliekanie je síce súčasťou celkovej kultúry, no niekedy má aj svoje pravidlá. Dress code, tzv. kódex obliekania spoločnosti, je súbor pravidiel týkajúcich sa toho, aké oblečenie by ľudia mali nosiť. Pravidlá obliekania sú vytvorené na základe sociálneho vnímania a líšia sa v závislosti od účelu, okolností a príležitostí. Rôzne spoločnosti a kultúry majú zväčša  rôzne pravidlá obliekania.

Čo to znamená v bežnom živote?

Obliekanie je síce súčasťou celkovej kultúry, no má aj svoje pravidlá. Niekedy sa nemožno vždy slobodne rozhodovať o tom, čo si oblečieme. V takom prípade je potrebné rešpektovať určitý "dress code". Patria tu napríklad svadby, pohreby, plesy a iné významné spoločenské udalosti.

 

Dress code sa rieši aj na rôznych pracovných pozíciách v rámci pracovného života, ale aj pri voľnočasových príležitostiach, ako napríklad návšteva reštaurácie či hranie golfu.

Ako sa obliecť do práce

 

Na to, po akom kúsku zo šatníka siahnete, vplýva mnoho faktorov. Okrem počasia je potrebné myslieť aj na náplň aktivít počas dňa a tiež fakt, že mnoho firiem si dnes potrpí na vzhľad svojich zamestnancov. I keď dress code nie je určený priamo v pracovnej zmluve, môže byť uvedený v interných predpisoch spoločnosti. Niekedy môže zamestnávateľ stanoviť, čo je vhodné si obliecť vtedy, ak máte napríklad dôležitú schôdzku s klientom.

 

Vedeli ste, že…

…mnohé firmy majú dnes zavedené tzv. neformálne dni, kedy si môžete do práce obliecť napríklad aj rifle? Viete ako nosiť a kombinovať jednotlivé druhy džínsov a riflí?

 

Asi najprísnejší dress code je v bankách, vo finančných službách a finančných inštitúciách, ale aj vo výrobných závodoch, kde sa vyžadujú najmä ochranné pracovné pomôcky.

Pre ženy

I keď sa letné odhaľovanie tela považuje za "normálne", nemusí to byť každému príjemné. Mnohí zamestnávatelia si neprajú, aby sa nosili topánky s otvorenou špičkou či pätou.

 

Do kancelárie rozhodne nepatria ani príliš krátke mini sukne, tielka a hlboký výstrih. Šaty a sukne by mali byt' konzervatívnejšie, ideálna je dĺžka po kolená, prípadne tesne nad ne.

Pri pracovných stretnutiach si niektoré pozície vyžadujú, aby ženy nosili aj vrchný odev ako kardigán, sveter, sako alebo kostým. Kostýmy môžete nosiť samostatne alebo s blúzkami a topmi v elegantnom štýle. 

 

Tip: Viete ktoré oblečenie by ste si do práce nemali rozhodne obliekať?

Pre mužov

Ak si vaša práca vyžaduje nosenie formálneho oblečenia, výber outfitu je tým pádom užší. Aj keď to môže znieť ako klišé, základom pánskeho šatníka by mala byť klasická biela košeľa, ktorá by nemala chýbať u žiadneho muža. Muži si na seba môžu vziať nohavice, košeľu, ale aj polokošeľu. Často sa vyžadujú obleky v tmavých tónoch, prípadne aj biele a pastelové košele. 

 

Kravata nie je vždy nutnosťou, pokiaľ to nevyžaduje zamestnávateľ. Vyhnúť by ste sa mali šortkám, žabkám a príliš športovému oblečeniu.

Ako sa obliecť na pracovný pohovor

Ako sa obliecť na pohovor dress codeAko sa obliecť na pohovor dress code 

Copyright by unsplash

Vo všeobecnosti platí, že ak idete na pracovný pohovor, mali by ste sa obliecť tak, ako bývajú oblečení zamestnanci firmy, v ktorej chcete pracovať. Vždy je lepšie to trochu "prehnať", než vyzerať, ako by vám bolo jedno, čo nosíte. Oblečenie by nemalo byt' pokrčené ani špinavé. Nevhodné sú džínsy a príliš žiarivé a krikľavé farby.

Pre ženy

Dámy by sa mali zamyslieť nad tým, či je im pohodlnejšie v sukniach, šatách alebo nohaviciach. Samozrejme, že váš outfit by nemal byť príliš priliehavý a vyzývavý. Ak chcete staviť na klasiku, zvoľte biely klasický top a elegantné nohavice alebo sukňu. Ak chcete ukázať kúsok vašej osobnosti a zároveň pôsobiť sofistikovane, môžete si obliecť blúzku z jemnej farebnej palety a skombinovať ju k nohaviciam buď tmavej alebo svetlej farby.

 

Pri make-upe platí, že menej je viac, preto zvoľte neutrálne a jemné očné tiene a rúže a decentné doplnky.

Pre mužov

Muži by mali zvoliť tmavšie, námornícke, sivé alebo hnedé nohavice so zapravenou košeľou. Ak sa rozhodnete nosiť kravatu, mala by byť buď jednofarebná, alebo s vhodnou potlačou. Sako nie je povinnosťou a nemusí mať rovnakú farbu ako vaše nohavice, no ak ho zvolíte, malo by dopĺňať váš celkový vzhľad.

Čo sa hodí:

  • farby, ktoré na vás vyzerajú dobre
  • minimálne množstvo make-upu
  • spoločenské topánky
  • vyžehlené oblečenie
  • opasok
  • dámy by mali mať zakryté ramená

Čo sa nehodí:

  • červená farba
  • topánky s otvorenou špičkou
  • výrazné farby
  • diery a špinavé oblečenie
  • silný make-up
  • tesné oblečenie
  • tenisky

Ako sa obliecť na svadbu ako hosť

Ako sa obliecť na svadbu dress codeAko sa obliecť na svadbu dress code

Copyright by unsplash

Svadby sú krásne udalosti, ktoré spájajú páry, aby oslávili svoju lásku a samotné pozvanie na svadbu je prejav toho, že si vás svadobný pár váži. Čo si obliecť na svadbu ako hosť môže byť niekedy náročná úloha. Každá svadba je iná, každý pár si určuje svoj dress code.

 

Tip pre nevesty: Viete ako sa obliecť na svadobnú noc?

 

Keď sa rozhodnete vyberať outfit na svadbu, je dôležité zistiť, či je dress code formálny, poloformálny alebo či vôbec nejaký existuje. Ak neexistuje žiadny dress code, treba vedieť, aké sú svadobné farby, aby ste ich zakomponovali do vášho outfitu.

 

Na svadbu sa určite vyhnite noseniu džínsov, roztrhaného oblečenia, neformálnych topánok ako sú napríklad žabky. Na druhej strane to nemusíte ani preháňať a ísť naobliekaní v plesových šatách.

Pre ženy

Pri plánovaní outfitu myslite na váš celkový vzhľad. Tento zahŕňa nielen outfit, ale aj to, ako si urobíte vlasy a make-up. Váš make-up by mal byť vkusný, no nie moc prehnaný. Vlasy môžete nosiť nahor alebo nadol.

 

Ďalej záleží na tom, kde sa bude svadba odohrávať. Ak sa bude svadba v kostole, bolo by vhodné, aby ste mali zakryté plecia. Ak by sa svadba konala niekde napríklad v prírode alebo na pláži, určite si neberte topánky na opätkoch. Zvoľte radšej pevnejšiu obuv. V prípade výberu farieb sa počas jarných a letných svadieb hodia jemné, pastelové farby. Na jeseň a zimu môžete zakombinovať aj tmavšie farby a netreba zabúdať ani na samotný typ oblečenia, pretože bude zima.

 

Pri výbere šiat si dajte záležať na tom, aby vyzerali elegantne, no nie príliš výrazne. Chcete predsa vyzerať skvelo, ale zároveň nechcete byt' stredobodom pozornosti. Ženy by nikdy nemali súťažiť s nevestou, a preto by šaty nemali byt' podobné tým, ktoré nosí nevesta. Odporúčame vyhnúť sa úplne bielym šatám. 

 

Čo sa týka doplnkov tie by mali byt' decentné. Kabelka by mala byt' skôr malá a praktická, aby sa do nej zmestili všetky potrebné veci od vreckoviek až po parfumy. Kabelka v neutrálnych farbách sa bude hodiť takmer ku každým šatám.

 

Topánky by vás nemali tlačiť, no zároveň by mali vyzerať elegantne. Ak sa rozhodnete na svadbe tancovať, určite si k topánkam na vysokom podpätku pribaľte náhradné topánky - jedny na obrad a jedny na tancovanie.

 

Pri výbere šperkov sa riaďte podľa vášho vkusu. Mali by však ladiť k oblečeniu a celkovému vzhľadu.

Pre mužov

Nielen ženy, ale aj muži by mali trochu popremýšľať, ako sa na svadbu oblečú. Dnešné svadby sú modernejšie a uvoľnenejšie, no aj napriek tomu sa treba držať niekoľkých pravidiel. Taktiež už nie je úplne podmienkou si obliecť na svadbu oblek alebo smoking.

 

Určite ako prvú možnosť môžete zvoliť klasiku, teda košeľu (v bielej farbe), čierne nohavice, sako. Pri vzoroch sa snažte nepreháňať. Topánky si vyberajte v čiernej alebo hnedej farbe. V lete nemusíte mať oblečené tmavé farby, môžete zvoliť aj trochu svetlejšie. Snažte sa vyberať oblečenie z ľahších materiálov ako je bavlna alebo ľan.

 

Z doplnkov máte na výber motýlika alebo kravatu. Nakoniec netreba zabúdať na vreckovku alebo klasické retro hodinky.

Tip: Udržiavať svoje oblečenie čisté, nepokrčené a na poriadku môže pomáhať dostatočne veľký šatník alebo vhodne zvolená šatníková skriňa

Desatoro, ako sa obliecť na svadbu ako hosť

  1. S čiernou farbou to moc nepreháňajte
  2. Vyhnite sa oblečeniu vo farbách ako sú červená, biela, telová a podobne
  3. Ak budúci mladomanželia uviedli konkrétny dresscode, držte sa ho
  4. V kostole nenoste oblečenie, ktoré vás príliš odhaľuje
  5. Ak si chcete obliecť nohavice namiesto šiat, zvoľte overal alebo kombináciu nohavíc spolu s elegantným topom
  6. Neobliekajte si tesné ani príliš krátke šaty
  7. Nemajte príliš vyzývavý ani hlboký výstrih
  8. Zvoľte decentné šperky
  9. Na obrad nenoste mini sukne
  10. Oblečte sa pohodlne, svadbu si predsa chcete užiť

Dress code ako sa obliecť na slávnostnú príležitosťDress code ako sa obliecť na slávnostnú príležitosť

Copyright by unsplash

Ako sa obliecť na krst

Krstiny sa radia medzi významné udalosti najmä pre tých, ktorí boli na ne pozvaní ako krstní rodičia. Ide o udalosť, kedy je dieťa začlenené do duchovného spoločenstva, hlavnou zásadou je preto zachovať eleganciu a vážnosť a zvoliť si na túto príležitosť niečo vhodné.

Tipy pre ženy

Úplným štandardom, ktorým nič nepokazíte, sú jednoduché šaty po kolená. Vyvarujte sa hlbokému výstrihu na šatách a príliš krátkym šatám. Najvhodnejšou voľbou sú šaty v tvare áčka, ktoré polichotia každej postave, pretože zakryjú aj boky, aj stehná. Pri topánkach si premyslite, či sa hodia k vašim šatám a doplnkom. Určite si neobúvajte topánky s príliš vysokými podpätkami a zvoľte skôr nižšie alebo členkové topánky na stĺpovom podpätku.

 

Ďalšia možnosť je dámsky kostým v kombinácii s nohavicami alebo sukňou. K hotovému outfitu vám stačí doplniť už len košeľu alebo elegantnú blúzku. Košieľka môže byť aj klasická biela, ktorá by mala byť súčasťou šatníka každej ženy, pretože si ju môžete obliecť aj k outfitom na iné príležitosti. Veľmi moderné sú blúzky so zaviazanou mašľou pri krku, ku ktorej si môžeme zvoliť ceruzkovú sukňu alebo nohavice s vysokým pásom.

 

Univerzálnym a spoľahlivým riešením je aj kombinácia elegantného topu a džínsov, ktorá sa hodí takmer na každú udalosť. K tomuto outfitu môžete doplniť čokoľvek. Vhodnou voľbou sú aj ženské overaly, ktoré sú pohodlné a vyzerajú skvelo.

 

Vyhnite sa extravagantným kabelkám a radšej si so sebou vezmite niečo menšie a praktickejšie.

 

V prípade šperkov zvoľte jemnejšie, ako napríklad perličky alebo niečo výraznejšie, čo vám bude ladiť so šatami.

 

Tip: Ak si rada šijete oblečenie a doplnky sama, vyberte si potrebné materiály z kvalitnej galantérie s kvalitnými materiálmi, látkami a doplnkami.

Tipy pre mužov

Páni to majú o niečo jednoduchšie, pretože majú podstatne užší výber oblečenia, ktoré sa na krst hodí. Etiketa oblečenia na krstiny je v podstate podobná tej svadobnej, čiže klasický šedý oblek. Ak nie ste fanúšikom šedej farby, môžete si obliecť celý komplet napríklad v námorníckej farbe a skombinovať s tmavšími alebo hnedými topánkami.

 

Počas leta môžete zvoliť oblečenie v jasnejších odtieňoch, avšak vyhnite sa príliš výrazným farbám, ako je napríklad červená, jasná žltá alebo oranžová. 

Na čo myslieť pri výbere outfitu na krstiny

  • Krstiny sú významnou udalosťou, a preto ju treba brat' s rešpektom.
  • Oblečte sa podľa toho, v akej téme a prostredí sa bude krst odohrávať. Ak budete v staršom chladnom kostole, oblečte si niečo teplejšie. Alebo naopak niečo ľahšie, ak sa krst bude odohrávať vonku počas leta.
  • Myslite aj na vaše pohodlie a to, či vo svojom oblečení vydržíte bez toho, aby vám bola zima, teplo, niečo vás omínalo alebo tlačilo.
  • Neobliekajte si nič provokatívne, výrazné ani vyzývavé.
  • Vyhnite sa outfitom v čiernej farbe.

Ako sa obliecť na párty?

 Dress code ako sa obliecť na pártyDress code ako sa obliecť na párty

Copyrights by pexels

Existuje mnoho akcií, kde sa ľudia chodia baviť a od toho sa odráža aj celkový vzhľad, ktorý by mal korešpondovať s danou párty. Aj keď nie vždy je to pravidlom, na niektoré párty existuje určitý dress code, ktorý je treba dodržiavať. Ešte predtým, ako sa začnete rozhodovať, čo na seba, treba zohľadniť niekoľko faktorov:

  • Miesto a čas
  • Váš osobný štýl
  • Váš rozpočet
  • Doplnky na párty (šperky, kabelky)
  • Topánky
  • Vlasy a make-up 

Oblečenie pre ženy

Šaty sú pre väčšinu akcií absolútnym základom, s ktorým nič nemôžete pokaziť. Krásne zvýraznia vaše krivky, skryjú nedostatky a podčiarknu vašu ženskosť. Okrem toho existuje nespočetné množstvo strihov, štýlov a materiálov, z ktorých si môžete šaty vybrať. Jediné, na čo treba pri výbere dbať, je to, na akú párty idete.

 

Druhým základným typom oblečenia, ktoré často vidíme na párty sú sukne. Či už mini, midi alebo dlhé, ich výhodou je samozrejme, že sa dajú skombinovať takmer s čímkoľvek a pritom vyzerajú elegantne. Úzke, tzv. ceruzkové sukne sa dobre kombinujú s crop topom alebo vrchom bez ramienok.

 

Dlhšie sukne sa hodia skôr na formálnejšie párty, kde si ich môžete zladiť napríklad s elegantnou blúzkou a topánkami na podpätku.

 

Praktickou a elegantnou voľbou je aj overal, ktorý môžete kombinovať s bundičkou alebo kabátikom.

 

Ani nohavíc sa netreba báť. Či už s úzkym alebo širokým strihom, nízkym alebo vysokým sedom, určite stoja za vyskúšanie. Klasickými širokými nohavicami v čiernej farbe skombinované s jednoduchým tmavým vrchom určite neurobíte krok vedľa.

 

Čo sa týka doplnkov k oblečeniu, niekedy platí, že menej je viac. Kabelky, šperky a topánky dokážu pôsobiť luxusne, no môžu pôsobiť aj lacným dojmom a pokaziť celkový dojem. Namiesto veľkých zvoľte radšej listovú kabelku, do ktorej sa vám zmestia všetky vaše maličkosti. Pri výbere topánok sa uistite, že ladia so zvyškom outfitu a zároveň sa v nich cítite pohodlne. 

 

Inšpirácia: Zaručené tipy, ako oživiť váš šatník a urobiť váš outfit o niečo štýlovejší.

Dress code na párty

Ako sme už spomínali, v niektorých prípadoch sa môže párty niesť v určitom štýle oblečenia, ktorý je potrebné dodržať. Vybrať si oblečenie na párty nemusí byt' tak zložité a komplikované, ako pri veľmi formálnych udalostiach.

Dress code na vianočnú párty

Takéto párty sú len raz do roka a svojím spôsobom sú výnimočné. Vianočný večierok je skvelá príležitosť na nosenie tých kusov, ktoré bežne denne nenosíte. Čierna, červená, strieborná alebo zlatá sú farby, ktorými určite nič nepokazíte. Obľúbeným kúskom sú aj šaty so zdobenou čipkou alebo sieťovinou alebo šaty v kombinácii s originálnymi prvkami a kamienkami.

 

Muži by mali ideálne zvoliť oblek v tmavom odtieni, k tomu biznis košeľu najlepšie v bielej alebo modrej farbe. Netreba zabudnúť na kravatu a elegantné čierne topánky.

Šatový outfit doplňte o zaujímavé náušnice alebo náhrdelník. Muži môžu zvoliť ako doplnok klasické hodinky.

Dress code na koktejlovú párty

Pri koktejlovej párty ide skôr o formálnu udalosť, preto to s výberom oblečenia netreba preháňať. Či už ide o formálnejšie alebo neformálnejšie, pracovné alebo súkromné koktejlové akcie, ak obdržíte pozvánku, treba dodržiavať určité pravidlá aj dress code.

Ako sa obliecť na koktejlovú párty:
  • Výstrihy by nemali byť príliš provokatívne a oblečenie by nemalo byt' príliš krátke.
  • Zvoľte skôr také kúsky, ktoré by ste si obliekli aj na stretnutie s klientom alebo so šéfom.
  • Vyhnite sa džínsom, ktoré nepôsobia elegantne.
  • Oversized kabelky nahraďte menšou listovou kabelkou alebo elegantnou minikabelkou (clutch) do ruky.
  • Záležať si dajte aj na výbere materiálu, ktorý by mal byt' kvalitný.
  • S doplnkami to nepreháňajte, namiesto výrazných šperkov zvoľte jeden, môže to byť náramok, náušnice , hodinky.
  • Uprednostnite šaty v mini alebo midi dĺžke, maxi šaty sa na takéto akcie nehodia.
  • Určite zabudnite na tenisky, zvoľte elegantnejšie sandále alebo topánky na opätku, ktoré budú pôsobiť uhladene a podčiarknu váš outfit.
  • Dajte si záležať aj na výbere spodnej bielizne, nohavičky ani ramienka z podprsenky by z outfitu nemali vytŕčať.

Dress code na párty v 90-tých rokoch

Výhodou týchto párty je, že sa pri nich môžete vyhrať, vyblázniť a stačí zapojiť iba trochu fantázie. V podstate môžete využiť to, čo už máte v šatníku. Ľudia väčšinou nosia široké nohavice, tričká s kapelami, crop-topy a samozrejme veľké farebné okuliare.

Tip: Poznáte antibakteriálne vône do šatníka?

Dress code na pártyDress code na párty

Copyright by pexels

Ako sa obliecť na ples

Pri výbere oblečenia sa v prvom rade pozrite na pozvánku. Ak je uvedený dress code, treba sa ním riadiť. Iba tak budete mať istotu, že sa na ples vhodne oblečiete. Ak na pozvánke dress code nie je uvedený, rozhodujte sa podľa toho, či ide o formálny (mestské plesy, plesy rôznych inštitúcií a pod.) alebo neformálny ples. Formálne plesy majú zväčša striktnejšie pravidlá obliekania než plesy neformálne.

Čo si obliecť na ples

Muž:

  • tmavý oblek, smoking
  • kravata, motýlik
  • jednofarebná košeľa
  • spoločenské topánky na šnurovanie

 

Mužom na ples stačí pomerne málo, jednofarebný oblek alebo smoking, spoločenská košeľa s dlhým rukávom, kravata a/alebo motýlik. Farba obleku by mala byt' tmavá a bez vzoru. Košele zvoľte jednofarebné, najlepšie biele alebo v krémovej farbe. Čo sa týka topánok, na ples sú ideálne nízke čierne spoločenské topánky, aby ste v nich vydržali bez pľuzgierov. 

 

Odporúčame dbať na zladenie pánskeho outfitu s outfitom partnerky.

Žena:

 

V zásade platí, že ženy by mali zvoliť vhodné dlhé spoločenské šaty. Ak zvolíte dlhé spoločenské šaty, určite žiadnu chybu neurobíte. Ak sa jedná o neformálny ples, môžete zvoliť aj kratšie šaty, koktejlky. Biela farba sa na plesové šaty hodí mladým dievčatám a ženám, ktoré po prvýkrát vstupujú do plesovej spoločnosti, inak sa jej skôr vyhnite.

Absolútne nevhodné na ples

  • letné šaty, príliš krátke šaty
  • rifle
  • oblečenie na denné nosenie
  • košele s prúžkami
  • košele s krátkym rukávom
  • nevkusne zladené šperky
  • veľká kabelka
  • holé nohy bez pančúch

Ako sa obliecť do divadla

Návšteva divadla je pre mnohých niečo výnimočné a neobyčajné. Dnes sú divadelné predstavenia dostupné oveľa širšiemu publiku a oblečenie do divadla je omnoho uvoľnenejšie než v minulosti, stále však treba myslieť na to, že ide o spoločenskú udalosť, ktorá si vyžaduje určitú dávku elegancie, slušnosti, vkusu, ale aj rešpektu voči organizátorom a ďalším účastníkom.

 

Požadovaný dress code býva zväčša uvedený na vstupenke a vďaka tomu budete mať dostatok času vopred sa pripraviť.

Čo si obliecť do divadla

  • Muži by si mali zásadne brať čierne topánky, tmavší oblek alebo čierny smoking spolu s košeľou.
  • Do divadla môžete zvoliť čiernu kravatu.
  • Žena by mala zvoliť najlepšie večerné šaty správnej dĺžky a primerane sa nalíčiť.
  • Vhodnou alternatívou pre ženy je aj nohavicový kostým.
  • K večernej róbe na slávnostnú premiéru sa hodia štýlové, šarmantné rukavičky.
  • V prípade kabelky sa odporúča klasická listová kabelka.
  • Dámy môžu doplniť celý outfit o zlaté alebo strieborné šperky, ale aj o dámske hodinky.
  • Odhalené nohy nezabudnite doplniť o silonky a zvoľte topánky s uzatvorenou špičkou, najlepšie lodičky.
  • Formálne oblečenie do divadla by malo byť ladené do klasických, sýtych odtieňov, ako je biela, čierna, hnedá, sivá alebo námornícka modrá.

Čomu sa vyhnúť

  • Za žiadnych okolností si neobliekajte rifle ani tenisky.
  • Ani kraťasy, tepláky, šortky a bermudy do divadla nepatria.
  • Minišaty a minisukne sa považujú za nevhodné.
  • Ak nie je leto, ženy by nemali mať odhalené nohy (bez siloniek).
  • Vo vnútri budovy je nosenie čapice a klobúku tabu.
  • Neobliekajte si príliš svetlé, krikľavé a neónové farby.

 

Tip: Nech už idete na akúkoľvek udalost’, párty či oslavu, myslite aj na bezpečnú cestu domov a noste v noci pri sebe nejaké reflexné prvky.

 

Pri výbere oblečenia do divadla treba zvážiť aj to, počas akej ročnej sezóny sa do divadla chystáte. Odporúčame vám preto, aby ste si dopredu zistili, o aké predstavenie ide a aký štýl obliekania sa vyžaduje. Vo svojom oblečení sa musíte cítiť pohodlne.

 

V neposlednom rade netreba zabúdať ani na osobnú hygienu tela a celkovú vizáž. V prípade potreby môžete použiť deodorant alebo parfum, nechty aj vlasy by mali byt' upravené.

8 zásad vhodného outfitu

Business casual zásady vhodného outfituBusiness casual zásady vhodného outfitu

Copyright by pexels

To, aké pravidlá obliekania platia, bude závisieť od toho, na akú udalosť sa chystáte. Vo všeobecnosti však myslite na nasledovné:

  1. Pýtajte sa

Ak je kód obliekania nejasný, požiadajte o pomoc. Oslovte iniciátora, ktorý udalosť organizuje, kolegu alebo priateľa. Určite sa nechcete zúčastniť spoločenskej udalosti a prísť nevhodne oblečení.

  1. Noste čisté oblečenie

Bez ohľadu na dress code je nosenie čistého oblečenia všeobecným pravidlom, ktoré platí pre všetky odvetvia. Dbajte na to, aby ste oblečenie správne prali a žehlili. To je obzvlášť dôležité pre formálne oblečenie. Taktiež sa uistite, že vaše topánky sú čisté. Ak máte možnosť, môžete si so sebou pribaliť aj náhradné oblečenie, ak by ste sa zašpinili. K čistote patrí aj celková hygiena a to, aby ste príjemne voňali.

  1. Správne sa upravte

Okrem obliekania sú súčasťou vzhľadu aj vaše črty a správna úprava môže doplniť kódex obliekania. Vlasy majte vždy upravené, to isté sa týka aj nechtov na rukách a nohách. Muži by mali dbať na to, aby boli oholení.

  1. Vyberte si oblečenie, ktoré vám sedí

Aby vaše oblečenie vyzeralo čo najlepšie, musí vám sedieť a byť vhodné pre váš tvar tela. Oblečenie by malo byť dostatočne pohodlné, aby ste sa v ňom cítili príjemne. V obchode si môžete vyskúšať rôzne veľkosti, aby ste sa rozhodli, ktorá je pre vás najlepšia. Uistite sa, že si vyberiete oblečenie, ktoré lichotí typu vašej postavy. Váš vzhľad môže ovplyvniť vašu celkovú interakciu či už s kolegami, nadriadenými alebo zákazníkmi.

  1. Vyhnite sa noseniu rušivých doplnkov

Najmä v práci, niektorí zamestnávatelia môžu zakázať určité veci, ako sú napríklad tetovania, výrazne piercingy alebo šperky. Ak máte veľké tetovania, možno ich budete musieť počas práce zakryť. Šperky používajte na to, aby ste zvýraznili svoje obliekanie, než aby od neho odvádzali pozornosť. Odporúčame nosiť maximálne dva kúsky bižutérie, ideálne v kombinácii prsteň a náhrdelník alebo náušnice a náramok alebo elegantné dámske hodinky.

  1. Individualita

I keď si spoločenská udalosť vyžaduje určitý dress code, aj tu platí, že v tom, čo máte oblečené, sa musíte cítiť dobre a pohodlne. Niekedy je dobré, ak do vášho outfitu vložíte aj kúsok zo seba. 

  1. Farby

Podľa toho, akej udalosti sa zúčastňujete, aj pri výbere farieb oblečenia buďte opatrní. Väčšina vašich outfitov by mala pozostávať skôr zo základných neutrálnych farieb, akými sú biela, sivá alebo čierna. Po vytvorení základu môžu prísť na rad aj ďalšie farby. Aby outfit nepôsobil rušivo, odporúča sa kombinovať maximálne 3 farby. 

  1. Oblečte sa primerane vášmu veku

Je v poriadku nosiť univerzitné mikiny a dizajnové tričká, ak ste teenager alebo študent. Tento typ vecí by však nemal byť základným oblečením v šatníku dospelých mužov.

 

Tip: Vtipné tričko sa nemusí hodiť na každú príležitosť, avšak je dobré ho mať po ruke a mať možnosť prezliecť sa do čistého, v prípade nejakej nečakanej nehody.

Typy dress codu

 

Pravidlá obliekania sú dnes už v mnohých oblastiach oveľa voľnejšie ako v minulosti, nemali by ste ich ignorovať. Najmä pri formálnych príležitostiach by ste sa mali uistiť, že budete dodržiavať dress code.

 

Aby ste sa vhodne obliekli, mali by ste poznať najdôležitejšie pravidlá obliekania. Ak dostanete pozvánku s tajnou šifrou, treba vedieť o aký štýl ide. Predstavíme vám 10 pravidiel obliekania, s ktorými sa stretnete najčastejšie, čo presne daný dress code určuje a ktoré oblečenie je správne.

Casual

Casual je v podstate dress code, kedy si môžete obliecť pohodlné oblečenie, neformálne alebo voľnočasové odevy. Pre muža sú vhodné tričká, košele, rifle aj tenisky. Aj dámy si môžu vytiahnuť svoje obľúbené džínsy, pohodlné tričko, štýlový top a outfit doplniť šperkami alebo sakom. V závislosti od typu udalosti, obuv môžete zvoliť od tenisiek cez podpätky až po čižmy.

Smart casual



Ak sa na pozvánke objaví "smart casual“, vaše oblečenie by nemalo byť ani príliš formálne, teda žiadne róby, ale ani príliš ležérne. Najlepšie je skombinovať prvky obidvoch štýlov. Dámy môžu zvoliť elegantné tričko, áčkovú sukňu alebo nohavice a blúzku. Chýbať by nemali topánky na opätku. Ležérny outfit môžete doplniť nápadnými doplnkami. Páni môžu ku klasickému saku zvoliť tričko s jednoduchou potlačou, polokošele alebo obohatiť celý outfit farebnými ponožkami.

Business formal

S týmto dress codom sa najskôr stretnete na formálnejšej pracovnej schôdzke, či už v kancelárii alebo mimo nej. Patrí k nemu sako a sukňa, kostým, blúzka alebo košeľa a lodičky na opätku. Čo sa týka farieb voľte skôr neutrálne odtiene. Muži by pri tomto dress code mali zvoliť dobre sediaci oblek, najlepšie v čiernej alebo tmavej farbe, s kravatou, košeľou a lakovanými topánkami.

Business casual

Business casual dress code ako sa obliecťBusiness casual dress code

Copyright by usplash

Tento typ oblečenia je o niečo uvoľnenejší než business formal, hodí sa do kancelárie, na pracovné obedy, aj na prijímací pohovor. Mal by pôsobiť uvoľnene, no zároveň upravene. Dámy si môžu obliecť sukne ku kolenám, puzdrové šaty v kombinácii so sakom alebo elegantné nohavice a svetrík. Nevhodné sú rifle a topánky s otvorenou špičkou. Najlepšie sú lodičky, mokasíny alebo poltopánky. Ani páni by nemali nosiť rifle, no namiesto klasického saka môžu zvoliť sako športového strihu, košele bez kravaty, bavlnené nohavice a decentné topánky.

Tip: Nemý sluha môže pomáhať udržiavať košele nepokrčené a rýchlo dostupné na jednom miestne

Dressy casual

 

Pri dressy casual sa treba obliecť neformálne, no nie športovo. Môžete ukázať váš osobný štýl a outfit doplniť neformálnym prvkom. Zvoliť môžete šaty, sukňu a blúzku, elegantné nohavice, blejzer a sandále. Pánom odporúčame obliecť voľnejšie tričko alebo košeľu, dlhé nohavice, mokasíny a prehodiť si športovejšie sako. Kravata nie je podmienkou. 

Cocktail

Toto je najčastejší a najobľúbenejší typ obliekania. Ide najmä o firemné večierky a udalosti všetkého druhu. Ženám najlepšie padnú koktejlové šaty, pokojne klasické malé čierne, elegantný overal a topánky na podpätku. Šaty môžu byť krátke, ale maximálne tesne nad kolená. Pre pánov je vhodný oblek s kravatou alebo bez nej, menej formálnejšie košele, nohavice a kožené topánky. Farba oblečenia by mala byt' v tmavších odtieňoch.

White Tie

Ak je na pozvánke " white tie", pravdepodobne ide o veľmi oficiálnu príležitosť a zároveň o najstriktnejší a najformálnejší zo všetkých dress codov. Môžu to byt' plesy a iné honosné udalosti. Ženy majú predpísanú veľkú večernú toaletu, dlhé elegantné šaty, uzavreté topánky, drobnú listovú kabelku, žiarivé šperky a vyčesané vlasy (nahor), pančušky sú samozrejmosťou. Páni si musia obliecť frak, bielu vestu, bieleho motýlika, čierne ponožky a čierne lakované topánky. Neprípustné sú dokonca i náramkové hodinky, povolené sú však hodinky na retiazke. K dokonalosti patria rukavice, u pánov zriedka aj cylinder.

Black Tie

S black tie sa môžete stretnúť už častejšie. Ide predovšetkým o galavečere, niektoré plesy alebo svadby. Pre dámy sú určené dlhé večerné šaty alebo šaty ku kolenám v tmavej, hnedej alebo neutrálnej farbe.Nevyhnutnosťou sú aj v tomto prípade uzavreté spoločenské topánky, pančuchy a večerná listová kabelka. Na večerné príležitosti môžete siahnuť po vysokých podpätkoch. Šperky by mali pôsobiť luxusne, no nemali by byť z dreva či plastu. Pánom etiketa predpisuje smoking s bielou košeľou, čierneho motýlia, čierne lakované topánky.

Semi Formal

Spoločenské akcie, ktoré sa nesú v štýle "semi formal" sú často firemné večierky, niektoré svadby alebo koktaily. Dámy by si mali vybrať koktejlové alebo puzdrové šaty, dlhú sukňu s elegantným topom alebo kostým. Outfit by mal byť doplnený zaujímavou listovou kabelkou, jedným výrazným šperkom, topánkami na podpätku alebo sandálmi. Pán by mal mať na sebe spoločenský oblek najlepšie v tmavých farbách, košeľu s kravatou alebo motýlikom a kožené topánky.

Formal dress

Formal je menej využívaní dress code, často sa stretne aj s názvom "dark suit". Ako už názov napomína, u pánov sa vyžaduje tmavý oblek, biela košeľa s decentnou kravatou, čierne ponožky a čierne formálne topánky. Pre ženy sú vhodné koktejlky, krátke spoločenské šaty ku kolenám.

 

Kódy obliekania môže byť niekedy ťažké rozlúštiť, a preto dúfame, že naším článkom sme vám mohli jednotlivé druhy priblížiť, aby ste sa na vašu ďalšiu spoločenskú akciu vhodne obliekli a zabránili spoločenskému trapasu.

 

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting